vynas

Mūsų gaminamo naminio vyno šaknys

Esu Artūras, penktos kartos Lietuvos vyndarys. Šį pomėgį per mamą , senelę , prosenelę  perėmiau iš savo proprosenelio, ir jau suspėjau perduoti dukrai Auksei. Taigi savo vyną mūsų giminėje jau gamina šešios kartos.

Dvejus metus praleidau Gruzijoje, prie Alazanės slėnio. Ten, bendraujant su vietiniais gyventojais, pamačiau, kaip gruzinai didžiuojasi savo vynu, kaip vertina ir kaip jį gamina. Grįžęs į Lietuvą nusprendžiau, kad privalau išsaugoti lietuviškas vyno gamybos tradicijas, nes ir mūsų tauta tikrai turi kuo didžiuotis. Taip, mūsų vynai yra kitokie, nes ir gaminami dažniausiai iš kitokių vaisių ir uogų negu įprastinėse vyno šalyse. Tačiau čia ir yra visas įdomumas ir išskirtinumas. Nuo 1989 metų pradėjau intensyviai gilintis į mamos vyno gamybos procesus. Vyno gaminimą paverčiau maloniu rudens ritualu, kuris ne tik savo veiksmų seka, bet ir kvapais bei garsais primena vaikystę, tą malonų pojūtį, kurį išgyvendavau matydamas, kaip mama ir tėvas gamindavo naminį vyną. Šiame darbe man nuoširdžiai talkina žmona Asta, kuri yra agronomė ir rūpinasi vaismedžiais, vaiskrūmiais bei siekia surinkti senąsias Lietuviškas vaisių ir uogų veisles mūsų vyno gamybai.

Naminio vyno gamyba, man atrodo, nepaprastai archajiškas užsiėmimas. Toks, kokį reikia saugoti kaip ritualą ir perduoti jį iš kartos į kartą. Džiugu, kad šeimoje sukauptą vyno gamybos patirtį perima ir toliau puoselėja mūsų dukra Auksė. Tikiuosi, kad ir sūnus Andrius  taip pat pratęs šias tradicijas.

Nuo 2009 metų esu Lietuvos Vyndarių Asociacijos narys. Iš karto aktyviai įsitraukiau į lietuviško vyno populiarinimo veiklą. Kasmet dalyvauju asociacijos organizuojamuose renginiuose. Vieną puikią šventę su žmona patys pasiūlėme, ir ši iš karto tapo tradicine Žalio Vyno švente. Šventė kasmet tampa vis populiaresnė ir jau turi nuolatinius dalyvius.                                                                                                                                   

Nuo 2011 m. kasmet savo vynus pristatau Lietuvos vyno čempionatui, kur šie taip pat buvo įvertinti. Kasmet dalyvauju ir „Pienių vyno“ šventėje. 2013 m balandžio 4–6 d. ASU universitete vykusioje tarptautinėje žemės ūkio parodoje „Ką pasėsi 2013“ Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė taip pat susidomėjo Lietuvos vyndarių vynais, tarp kurių buvo ir mano gamintų vynų.     

2013 m. buvo suteiktas tautinio paveldo sertifikatas. Kaip tautinis produktas buvo sertifikuoti šie mano gaminami vynai: Vyšnių vynas, Juodųjų ir raudonųjų serbentų vynas, Obuolių vynas, Juodųjų serbentų vynas, Vyšnių ir juodųjų serbentų vynas, Obuolių su aronija vynas.

Stengiantis žengti koja kojon su pasaulio vyndariais bei Lietuvoje atsiradus tinkamų auginti bei vynui gaminti vynmedžių veislių (iš dalies reikia „padėkoti“ besikeičiančiam klimatui) vis dažniau pagaminu ir tikro vynuoginio vyno. Be to galima gauti labai įdomių skonių derinant vynuoges ir tradicines lietuviškas uogas: serbentus, vyšnias, aronijas ir t. t.

2011 m. Prie Zyplių dvaro (Šakių r. Lukšių miestelis) mano šeima pradėjo sodinti vynuogyną. 2013 m. pagamintas pirmasis vynas iš dvaro vynuogyno. Planuojama vynuogyną išplėsti iki 2–3 ha. Vynmedžius dauginame patys, kruopščiai atrinkdami veisles, kurios tiktų vyno gamybai. Todėl visuomet galime pasiūlyti įsigyti ir vynmedžių sodinukų.

Turėdamas tokią vyno gamybos patirtį noriu ja pasidalinti, taip plėsdamas vyno gerbėjų gretas. Nors įprasta, kad Lietuva garsėja, kaip puikaus alaus gamintojų kraštas, tačiau ir vyno gamyba Lietuvoje turi savas tradicijas, kurios deja gerokai primirštos. Tad pats laikas jas atgaivinti ir vasarą bei rudenį atliekančias sodo gėrybes paversti puikiausiu gėrimu. Kaip tai padaryti? Kreipkitės ir mūsų šeima papuoš jūsų vakarėlį naminio vyno degustacija bei mielai pasidalinsime vyno gaminimo paslaptimis. O visko, ko reikia vyno gamybai, galėsite įsigyti mūsų parduotuvėje.